Горње Храсно

Капела Светих Српских Новомученика у Горњем Храсну

kapela-svetih-srpskih-hovomucenika-u-gornjem-hrasnu

Изградња ове капеле од велике је важности за потомке овог краја јер су коначно мошти мученика из Горњег Храсна који су канонизовани заједно са мученицима пребиловачким и доњохерцеговаким достојно сахрањене у костурници ове капеле. Усташе, углавном комшије су 27. јуна 1941.,на превару, позивом, скупили све Србе, мушкарце преко 14 година из Горњег Храсна и затворили их у основну школу, у центру села. Изговор за затварање био је сутрашњи Видовдан и тобожњи страх од српског устанка. Под изговором да их воде у привремено у Столац, усташе комшије су мирно повезали Србе у конопце, по двојицу, за лијеве и десне руке. Ноћу су их повели према Стоцу, али козјом стазом која води према јами Гавраници, у брду Козарица.

Зауставили су их измучене, многе и босе, испред јаме и послије команде: “За дом спремни!“, запуцали на несрећнике. Многи су пали на земљу мртви рањени.Али, случај је хтео да усташе, нехотице, убију и једног од својих.. Ухватила их је због тога пометња па су прекинули паљбу. Захваљујући томе 39 Срба се успјело ослободити конопаца и побјећи у брдо. Међу њима је било и рањених. У зору су усташе дотукле преостале рањене Србе. Тијела њих 66 су гурнули у јаму и затрпали их грањем и камењем.

У марту 1943., усташе су убиле још 5 жена и дјеце из породице Ђого. Родбина жртава је 1970., из Гавранице, извадила кости мученика и сахранила их у спомен костурницу која се налазила у центру села. Локалне власти, тада комунистичке, им нису дозвољавале да на споменику напишу истину.

Спомен костурница је минирана током рата 1992 – 1995 године али су мошти мученика ипак остале нетакнуте. У октобру 2015. године из миниране костурнице извађени су мошти мученика које су се до јула месеца 2017. године чувале у манастиру Завала.

Потомци жртава су током 2016. и 2017. године подигли капелу чије је темеље 2016. године освештао еписком ЗХиП Г. Григорије, а освећење капеле обављено је 2. јула 2017. године од стране епископа ЗХиП Г. Григорија.

Димензије капеле су 3,5 x 2,5 са висином до крста око 5 метара. Капела је зидана циглом и касније облагана каменом, са једном мањом куполом и олтарском апсидом. Испод капеле налази се костурница у коју се може ући из простора црквице.

 

ХРАМОВИ

Обновимо Храмове и парoхијске домове

Вашом донацијом помажете изградњу и обнову Српских Православних Храмова, парохијских домова на парохији  Чапљинској.

Обновимо Храмове и парoхијске домове

Вашом донацијом помажете изградњу и обнову Српских Православних Храмова, парохијских домова на парохији  Чапљинској.

Scroll to Top