Клепци

Храм Преображења Господњег у Клепцима

hram-preobrazenja-gospodnjeg-klepci

Комисија за очување националних споменика Босне и Херцеговине донијела је одлуку, којом се подручје и остаци градитељске цјелине – Црква Преображења Господњег са зградом школе и гробљем у Клепцима, општина Чапљина, проглашава националним спомеником Босне и Херцеговине. Комисиија наводи да „Православна црква у Клепцима потиче, највјероватније, из 16. вијека.

Ктитор цркве, која је првобитно била посвећена Светом Луки, а затим празнику Преображења Господњег у Клепцима, био је, највјероватније, Михаило Милисава Милорадовић. Чланови средњовјековне породице Храбрени – Милорадовићи су подизали и друге задужбине – православне цркве у Ошанићима, Тријебњу и Житомислићима.
У црквеној згради 1904. године почела је да ради прва српска школа у овом крају до августа 1914 године, а 1930. године почиње да ради народна основна школа.

Данашња црква Преображења Господњег сазидана је 1857. године. Црква је разорена 1942. године, када су уништени иконостас, фреске, иконе и богослужбени предмети, цркене матичне књиге и архив, да би 1947. године била обновљена. Објекти цркве и школе су 1992. године потпуно су срушени.
Црква је била једнобродна грађевина димензија 8,26 х 3,70 метара, прекривена полуобличастим сводом зиданим од камена. На западном дијелу налазила се хорска галерија димензија 3,76 х 3,00 метара, којој се приступало преко двокраког стубишта смјештеног лијево од улазних врата. Под наоса и олтара изграђен је од камених плоча. Изнад улаза налазио се камени звоник на преслицу са једним звоном. Базе стубова звоника, капители звоника, волта и крст били су профилисани, а камена пластика је била изведена са декоративним елементима.

Године 2006. почела је обнова ове цркве, коју су помогли Клепчани из дијаспоре, а на Преображења 2007. године било је освећење овог храма које је обавио епископ Захумско – херцеговачки и приморски г. Григорије, са свештенством и монаштвом епархије. Ово је прва обновљена светиња у овој парохији. Током 2018. године олтарска апсида је фрескописана, завршена електрификација и постављени нови полијелеји.

ХРАМОВИ

Обновимо Храмове и парoхијске домове

Вашом донацијом помажете изградњу и обнову Српских Православних Храмова, парохијских домова на парохији  Чапљинској.

Обновимо Храмове и парoхијске домове

Вашом донацијом помажете изградњу и обнову Српских Православних Храмова, парохијских домова на парохији  Чапљинској.

Scroll to Top